Skład kwasów tłuszczowych oleju arganowego (%):
Palmitic | C16:0 | 6 – 16 |
Stearic | C18:0 | 3 – 8 |
Oleic | C18:1 | 42 – 55 |
Linoleic | C18:2 | 27 – 40 |
Olej arganowy pozyskiwany jest z pestek owoców, które są produkowane przez drzewo arganowe Argania spinosa. Olej jest rzadkim i cennym surowcem do leczenia wielu problemów kosmetycznych i medycznych. Zawiera wysoki procent niezbędnych kwasów tłuszczowych i fenoli. Jest bardziej odporny na utlenianie niż oliwa z oliwek.
Parameter | Range |
---|---|
Free Fatty Acid (% oleic acid): | Max. 5.0 |
Peroxide value [meq/kg] | Max. 20.0 |
Iodine value [g I2/100g] | 90 – 110 |
Olej arganowy posiada duże pokłady witaminy E działającej na organizm regenerująco i hamuje proces starzenia się komórek. Jest produktem naturalnym, który można stosować na dowolny rodzaj skóry lub włosów. Jest to też olejek przyjazny osobom ze skłonnościami alergicznymi. Olej arganowy wspomaga też przeciwdziałanie cellulitowi i rozstępom. Jest niezwykle ceniony jako samodzielny produkt do pielęgnacji lub jako dodatek do innych kosmetyków. Regularne stosowanie przynosi efekty w krótkim czasie.
W języku potocznym często określa się go jako płynne złoto Maroka lub jako eliksir młodości.